• Mandag - onsdag 08.30 - 17.00
  • Torsdag 08.00 - 18.00
  • Fredag 08.30 - 17.00
  • Dyrlægernes telefontid hver dag kl. 13.00 - 14.00
47 17 35 20

Skal dit kæledyr have taget en blodprøve?

Der er flere gode grunde til at tage en blodprøve på dit kæledyr. En blodprøve kan på et tilsyneladende raskt dyr være med til at afsløre skjulte sygdomme, inden de begynder at give symptomer. Jo tidligere der sættes ind med forebyggende behandling, jo mere kan vi gøre for at forlænge den periode, hvor dyret har det godt.

Husk at der er en årlig blodprøve med i den udvidede Vetplan på både hund og kat.

Resultaterne bruges til at sammenligne med, hvis der senere skulle opstå sygdom. Derved fungerer de som dyrets eget referenceinterval. Dette er meget værdifuldt, da generelle referenceintervaller er meget brede, og et fald eller en stigning inden for normalområdet godt kan være ensbetydende med sygdom. En sådan ændring vil ikke blive opdaget lige så tidligt, hvis der ikke er taget blodprøve på dyret før.

Endelig er en blodprøve også god at have forud for, at dyret skal i narkose. Den er med til at vi kan skræddersy den bedste narkoseprotokol til netop dit dyr. I enkelte tilfælde kan en blodprøve gøre, at en narkose bliver udsat, fx hvis der er en blodmangel der skal normaliseres, inden dyret kan opereres, så blødning undgås.

Hvad undersøger vi blodet for?

De unge, friske og raske dyr får lavet en lille screening, hvor vi kigger på hvordan nyrer og lever har det, blodsukkerniveau og hvor mange røde og hvide blodlegemer samt blodplader der er. Jo ældre dyret er, jo flere aldersrelaterede sygdomme begynder at dukke op. Det gælder fx nyreproblemer og forhøjet stofskifte hos katte. Derfor tager vi typisk en lidt større blodprøve på de ældre dyr.

Hvis dit dyr er sygt, vil vi gå mere i dybden med at undersøge hvordan organerne fungerer. Derudover kan vi testefor mere specifikke sygdomme såsom fx hjerteorm, infektion eller betændelse i bugspytkirtlen.

Hvor tit bør der tages blodprøver?

Vi anbefaler at unde dyr får taget blodprøver inden narkose samt omtrent hvert andet år for hunde og hvert tredje år for katte. I takt med at dyrene bliver ældre, stiger risikoen for sygdomme. Derfor anbefaler vi årlige blodprøver på seniordyr, dvs. hunde over 9 år og katte over 10 årsalderen.

Hvad med urinprøve?

En undersøgelse af en urinprøve fra dit dyr er et rigtig godt supplement til blodprøven. Urinundersøgelsen bidrager med information om, hvordan nyrerne arbejder samt viser om der er tegn på blærebetændelse.

Husk faste!

Dit dyr skal fastes i 8 timer før blodprøveudtag. Det vil sige, at det slet ikke må spise, men skal have fri adgang til vand lige indtil I tager hjemmefra.